Stang Gubbels
Vrolijke kwellingen. Zeefdrukken van Stang Gubbels
25 april t/m … 1998

schermafbeelding-2016-11-25-om-10-54-27

Onder en naast de installatie Journeys in Dreams and Reality van de Berlijnse architect Sebastian Wagner is vanaf zaterdag 25 april 1998 in HET PLAFOND, de presentatieruimte in het woonhuis van Guus Vreeburg aan de Gedempte Zalmhaven 761, de presentatie Vrolijke kwellingen. Zeefdrukken van Stang Gubbels te zien.

Stang Gubbels – in opdracht

Stang Gubbels is van huis uit illustrator en grafisch ontwerper. Hij werkt altijd in opdracht van anderen: allerlei kleine en grote culturele instellingen en commerciële bedrijven in  Nederland, maar sinds kort ook in het buitenland. Werken in opdracht gebeurt meestal op basis van een briefing: in een gesprek tussen opdracht-gever en vorm-gever, maar soms ook gewoon per fax, wordt heel nauwkeurig aangegeven welke boodschap via welk medium naar welk publiek moet worden gecommuniceerd; van tevoren wordt zo al heel veel vastgelegd. Bij opdrachtwerk speelt ook snelheid altijd een rol, op meerdere momenten: komt de opdracht eenmaal binnen, dan wil de opdrachtgever waarschijnlijk al morgen resultaat zien, en liefst nog vandaag; is de opdracht eenmaal afgewerkt en de illustraties, de brochure of het affiche gedrukt en verspreid, dan moet de boodschap voor de lezers van onze gehaaste maatschappij liefst in één oogopslag duidelijk zijn en overkomen. Het is dan de kunst van de illustrator om enerzijds al deze verwachtingen te bevredigen, en dat anderzijds ook nog op zijn eigen unieke wijze te doen.
Gubbels’ grafische achtergrond – hij studeerde grafische vormgeving aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam – is duidelijk afleesbaar aan zijn manier van werken als illustrator: zijn potlood is een toetsenbord, zijn papier een monitor, zijn handschrift de stylering van het logo en het pictogram, zijn trademarks vurigheid, vrolijkheid en humor. Soepele, stevige contourlijnen; monumentale indeling van het beeldmateriaal; helder en grootschalig kleurgebruik: duidelijk werk voor deze snelle tijd.  Het slaat dan ook aan: men wil zijn werk graag – niet in het minst waarschijnlijk omdat het zo fris en eigen oogt. Als illustrator succesvol: wat wil Gubbels nog meer?

Stang Gubbels – vrij werk

Bij HET PLAFOND toont Stang Gubbels nu  vrij werk, gemaakt “in eigen opdracht”, zoals hij het formuleerde toen hij een aantal maanden geleden het eerste voorstel deed voor deze presentatie. Hij wilde nu wel eens “wat anders”. Wat maakt een illustrator als hij eens niet voor derden werkt? Ik was benieuwd, en werd verbaasd. Waar een autonoom werkend beeldend kunstenaar zich voor het voorbereiden van een tentoonstelling maandenlang terugtrekt in het atelier, bleek Gubbels zíjn vrije werk letterlijk in de vrije uurtjes te laten ontstaan, gewoon tussen de opdrachten door. Niks moeizaam geworstel, het leek allemaal spelenderwijs te gebeuren. Hij liet me tussendoor ook van alles zien – het is mooi als je goede buren bent – en ik was in eerste instantie wat teleurgesteld: was dít nu vrij werk? Het zag er qua stijl ongeveer zo uit als wat ik ken als zijn werk-in-opdracht…
Het daagde míj pas toen ik hém uitdaagde een titel voor de presentatie te bedenken. Hij kwam met Vrolijke kwellingen, en hij sprak over “situaties uit het dagelijks leven, bezien met een eigenaardige humor”, en over “kleine onbenulligheden die worden opgeblazen tot grote proporties”. Dat leverde uiteindelijk drie zeefdrukken op van ruim 1 x 1 meter, plus twee kleinere.

Stang Gubbels – gemakkelijke duik?

Op een van de prenten staat een mannetje in zijn blootje op het uiteinde van een duikplank, die enigszins doet denken aan een alledaagse keukentrap; de man staat met de armen naar voren gestrekt, gereed om een duik te nemen in een perfect kubusvormig bassin, in het midden waarvan een zwemband drijft – hij lijkt er middenin terecht te komen: er kan hem niets overkomen. Het werk heet De te gemakkelijke duik. Het is verleidelijk deze prent te interpreteren als een zelfportret. Niet in letterlijke zin natuurlijk: daarvoor is het duiker-figuurtje teveel gestyleerd, zijn daardoor te weinig herkenbare trekken van de auteur zichtbaar. Maar wellicht wél in overdrachtelijke, existentiële zin: wat is nog de kick van duiken als het water zó overzichtelijk is, en het risico te verdrinken bij voorbaat geneutraliseerd?
Het bloot-roze mannetjekomt steeds terug: als achterom kijkende boogschutter; als gewichtheffer, gespannen tussen ballon-lichte halters enerzijds en een blijkbaar loodzware emmer ranja;  als gymnast (met rossig haar?); en als droef kind met een zandtaartjes-boot.
Kwellingen, maar wel vrolijke kwellingen – “kleine onbenulligheden, opgeblazen tot grote proporties”. Daarmee komt een verdere kwaliteit van Gubbels’ werk bloot te liggen: zelfspot en relativeringsvermogen. What more could a man want?

© Guus Vreeburg/HET PLAFOND, 980425

Stang Gubbels

1966
geboren in …

Stang Gubbels woont en werkt in Rotterdam; stang.nl